Syömishäiriön haastaminen kesällä - Syömishäiriö ja kesä (osa 2)

Kuva: Jordan Cormack (Unsplash)

Pohdintoja tästä kesästä

Kirjoitin viime kesänä ajatuksiani sen ympäriltä, miten kesä saattaa olla vaikeaa aikaa syömishäiriöstä toipuessa. Tässä kirjoituksessa en keskity niinkään vaikeuksiin, vaan siihen, mitä toiveita ja mahdollisuuksia haastaa syömishäiriötä kesä tuo tullessaan. Vaikka toipumiseni on edelleen kesken, olen kuitenkin pidemmällä kuin viime kesänä ja ajattelin, että voisi olla taas hyvä hetki pysähtyä miettimään, miksi oikeastaan haluaa toipua. 

On surullista ajatella, kuinka monta kesää olen heittänyt hukkaan syömishäiriötä sairastaessa. Nyt kun jälleen uusi kesä syömishäiriön kanssa on alkamassa, heräsi ärtymys. En halua loppuelämäni olevan tällaista. Mikäli haluan, ettei ensi vuodenkin kesä kulu näin vahvasti oireillen, on minun edistettävä toipumistani nyt. Pohjimmiltaan toipuminen lähtee konkreettisista teoista ja siksi ajattelinkin suunnitella muutaman tavan, joilla voisin haastaa syömishäiriötäni tänä kesänä. Ehkä niiden jakaminen täällä blogissa luo jonkinlaista painetta myös toteuttaa ne. Toivottavasti tämä myös inspiroisi ja rohkaisisi jotakuta muutakin haastamaan syömishäiriötään tänä kesänä.

Tietenkin kesä tuo tullessaan myös ne samat vaikeudet, joista viime vuonna kirjoitin. Tällä hetkellä minua huolestuttavat eniten tukipalvelujen lomat ja rutiinien puute, koska tiedän liian tyhjän arjen johtavan itselläni helposti oireiluun. Myös kesäpukeutuminen mietityttää nyt, kun minulla on ollut muutenkin erityisen vaikeaa kehoni kanssa. Täytyy siis muistaa myös olla itselleen armollinen toipumisen suhteen kesällä (ja tietysti muulloinkin). Jo se, että estää oireiluaan pahenemasta voi olla suuri, mutta tärkeä haaste. Jokainen on toipumisensa suhteen omassa vaiheessaan, joten on täysin yksilöllistä, mikä on sopivan kokoinen haaste syömishäiriölle tänä kesänä. Myös päivät ovat keskenään erilaisia: yhtenä suuri onnistuminen voi olla jo se, ettei oireilu ainakaan pahene, toisena saattaa pystyä vaikkapa haastamaan pelkoruokiaan. Joskus riittää, että selviää seuraavaan päivään.

Haastetta syömishäiriölle

Yritin pohtia itselleni realistiset, mutta kuitenkin syömishäiriötä selkeästi haastavat kolme tavoitetta, jotka ainakin yritän toteuttaa tänä kesänä. Huomioithan, että nämä ovat henkilökohtaisia tavoitteitani, ja voivat näyttää varsin erilaisilta omiisi verrattuna! Jos mietit sopivia haasteita tälle kesälle, koeta asettaa sellaisia tavoitteita, jotka haastavat juuri tällä hetkellä sopivasti syömishäiriötäsi. Tavoitteiden on hyvä olla mahdollisimman konkreettisia, jotta niiden toteuttaminen on mahdollista. Mikäli tavoite jää liian ympäripyöreäksi, on se helpompi vain ohittaa ja jättää yrittämättä. Ympäripyöreys myös helposti jättää liikaa tilaa syömishäiriölle tarttua ohjaksiin.

Ensimmäisenä mieleeni tuli lepo ja sen salliminen itselle. Koska minulla on edelleen melko paljon haasteita pakkoliikunnan suhteen, ajattelin, että hyvä alkutavoite voisi olla sallia ainakin joitain sellaisia päiviä, kun ei liiku lainkaan. Seuraavaksi pohdin, mikä olisi konkreettisesti realistinen määrä täyslepopäiviä. En jaa tarkkaa päivien määrää täällä, koska se saattaisi aiheuttaa vertailua ja triggeröidä syömishäiriötä, mutta tavoitteeni on siis muotoa:

    1. Pidän viikossa x määrän lepopäiviä, enkä kompensoi liikkumattomuutta syömisistä.

Seuraavaksi mieleeni nousi ajatus siitä, voisinko koettaa haastaa jotakin pelkoruokaa tänä kesänä. Kaikki herkut ovat edelleen vaikeita itselleni ja mietin, mikä niistä olisi sellainen, joka a) olisi realistinen haaste ja b) jota haluaisin pystyä syömään tänä kesänä. Ensimmäisenä mieleeni nousi jäätelö, joten muotoilin tavoitteen:

    2. Syön ainakin yhden jäätelön (kokonaan), enkä kompensoi sitä muista ruoista tai liikkumalla.

Halusin lisätä sanat "ainakin yhden" tavoitteeseeni, koska muuten syömishäiriöni olisi luultavasti muodostanut tavoitteestani vain uuden säännön "saan syödä maksimissaan yhden jäätelön, koska se lukee tavoitteessani".

Viimeisenä tavoitteena mieleeni nousi kesäsuunnitelmani lähteä johonkin kansallispuistoon lyhyelle luontoretkelle. Lähden läheiseni kanssa, joten pakkoliikunta pysynee kurissa, vaikka en kokonaan pystyisikään karistamaan syömishäiriöajatuksia mielestäni. Haluaisin pystyä nauttimaan retkestä ja olemaan läsnä, mikä vaatii sitä, että olen syönyt kunnolla, ja että annan itselleni luvan pysähdellä matkalla ja istuskella taukopaikalla:

    3. Syön retkellämme taukopaikalla eväät (joita en kompensoi muista aterioista) ja en kiirehdi jatkamaan heti matkaa, vaan annan itselleni luvan olla läsnä hetkessä ja istuskella. 

Siinä olivat kolme toipumistavoitettani tälle kesälle. Tietenkin yritän tavoitella toipumista myös muuten, mikä tarkoittaa syömishäiriön haastamista ihan joka päivä, eikä vain näiden tavoitteiden yhteydessä. Nämä tavoitteet ovat ikään kuin vielä ekstraa sen toipumistyön päälle, mitä teen muutenkin. Toivon, että nämä tavoitteet veisivät toipumistani eteenpäin ja voisin kesän jälkeen katsoa tyytyväisenä taaksepäin.

Kuva: Aleksandar Cvetanociv (Unsplash)

Kuva: Markus Spiske (Unsplash)
Kuva: Tanya Pro (Unsplash)

 

 

 

 

 

 

Kiitos kun luit! Kuulen mielelläni myös muiden kesäsuunnitelmia ja mahdollisia tavoitteita toipumisen varalle, joten niitä saa jakaa kommenteissa (kunhan muistaa jättää tarkat määreet mainitsematta ♡)



Kommentit

  1. Huippuja kesätavotteita <3 Tätä lukiessa tuli hyvä muistutus itsellekin että tavotteiksi riittää just ne mitkä tällä hetkellä haastaa sopivasti, ettei tarvitse heti asettaa tavotteeksi täyttä toipumista vaan pikemminkin pieniä askelia sitä kohti.
    Kaikkea hyvää sulle kesään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis niinpä! Liian helposti pyrkii toipumisessakin heti täydellisyyteen, mutta kuten sanoit, pienet askeleet riittää! Kiitos ja samoin sulle <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentteja, joissa mainitaan mahdollisesti triggeröivää sisältöä, ei julkaista. Ei siis tarkkoja mainintoja numeroista, oireilusta tms. Pidetään kommenttikenttä toipumismyönteisenä ja turvallisena kaikille, kiitos! 💞

Suositut tekstit