Apua ruokailun jälkeiseen ahdistukseen

Kuva: Tobias Tullius (Unsplash)

Hei. Tämä postaus on sinulle, joka koet ahdistusta, pelkoa, syyllisyyttä, häpeää tai muita negatiivisia tunteita syömisen jälkeen. Et ole yksin ja toivon tämän postauksen tuovan edes hippusen helpotusta tai lohtua tilanteeseesi. Voit palata tämän postauksen pariin aina, kun sille on tarvetta.

Tiedän, että juuri nyt tuntuu pahalta. Mielesi saattaa olla täynnä katastrofiajatuksia siitä, mitä tulee tapahtumaan. Tunteet voivat tuntua hukuttavilta ja sinusta saattaa tuntua, ettet kestä niitä. Kaikki voi tuntua romahtavan hetkellä millä hyvänsä.

Tämäkin hetki menee kuitenkin ohi. Tunteet laantuvat ja saat niihin etäisyyttä. Tärkeää on, että sinnittelet niiden läpi antamatta syömishäiriölle periksi. Sinä pystyt siihen kyllä. Hengitä muutama kerta syvempään ja pidennä uloshengitystäsi. Ei ole mitään hätää.

Syömishäiriö saattaa ehdotella kaikenlaisia ratkaisuja ahdistukseesi. Ne ovat kuitenkin sairauden ratkaisuja, jotka saattavat helpottaa lyhyellä aikavälillä, mutta ovat pidemmän päälle tuhoisia. Sinun ei tarvitse kuunnella syömishäiriötäsi, vaikka tiedän, miten paljon se houkuttelee.

Tiedän, että sinusta tuntuu nyt ihan sietämättömältä ja haluat vain helpotuksen oloosi. Se on ihan luonnollista, eikä siinä ole mitään väärää, että haluaa olonsa helpottuvan. Tiedän, että saatat juuri nyt kokea ihan hirveää kehoahdistusta ja voi tuntua, että ainoa keino helpottaa sitä on oireilla. Syömishäiriö ei kuitenkaan ole ratkaisu. Ansaitset elämän ilman syömishäiriötä ja ainoa keino siihen on toimia sitä vastaan. 

Olet valtavan rohkea ja voimakas, vaikka sinusta ei siltä tällä hetkellä tunnukaan. Ahdistuksesi kertoo, että olet tehnyt jotakin syömishäiriötä haastavaa, mikä on mahtava juttu. Sinun ei tarvitse oireilla tänään eikä tulevina päivinä. Sinulla on lupa syödä, levätä ja toipua. Mitään pahaa ei tapahdu, jos päästät irti syömishäiriöstäsi. Sinulla on lupa päästää siitä irti.

Ajatusten suuntaaminen muualle

Seuraavaksi konkreettisia ideoita, joilla voi helpottaa ahdistusta tai suunnata ajatuksia muualle. Ahdistuneena keskittymiskyky on usein huono, joten voit vaikka hyppiä eri tekemisten välillä - pääasia, että teet jotain tervettä oireilemisen sijaan. Kannattaa myös yhdistellä keinoja, mitä useamman aistin saa käyttöön sen parempi.

Ahdistuksen lievitykseen:

1. Vaihda päälle mukavat vaatteet, jotka eivät kiristä ja triggeröi

2. Lämmitä kuumavesipullo tai kauratyyny

3. Painopeitto

4. Käsien, jalkojen, jalkapohjien ym. pyörittely nystyräpallolla

5. Tyynyn hakkaaminen ja paiskominen

Ajatusten suuntaamiseen muualle:

6. Käsityöt esim. neulominen, virkkaus, kirjonta

7. Värityskirjat, timanttimaalaus

8. Podcastit, äänikirjat, radio, musiikki

9. Palapelit

10. Läheiselle tai ystävälle soittaminen/viestittäminen

11. Söpöjen ja hauskojen eläinvideoiden katseleminen

12. Ristikot, sudokut

13. Kännykkäpelit

14. Askarteleminen

15. Keholliset harjoitukset, esim. perhostaputtelu, jännittämis-hellittämisharjoitukset, rentoutumisharjoitukset

    Ks. esim. Mielenterveystalo.fi ja Oivamieli.fi

 

Toivottavasti tästä oli apua. Haluan vain sanoa, että et todellakaan ole yksin. Toipuminen on usein raskasta ja pelottavaa, mutta se on sen arvoista. Jokainen pienikin askel vie eteenpäin. Hurjasti voimia just sulle ♡

Kommentit

Suositut tekstit