Traumatisoiva koululiikunta
Traumatisoiva koululiikunta
![]() |
Photo by Peter Glaser on Unsplash |
Kuten niin moni muukin, myös minä muistan koululiikunnan traumatisoivana kokemuksena. Koululiikunta ei todellakaan ollut itsetuntoa vahvistava ja kannustava ympäristö koulukiusatulle, itseään jo valmiiksi syvästi inhoavalle lapselle.
Omalla kohdallani koululiikuntatuntien ongelmat liittyivät sekä koulukiusaamiseen ja myrkylliseen luokkailmapiiriin että itse koululiikuntajärjestelmään ja opettajiin. En missään nimessä syytä pelkästään koulua ja opettajia, koska heidän vaikutusmahdollisuutensa koulukiusaamiseen (josta en ollut kertonut kenellekään ja joka jäi piiloon opettajilta) tai edes yleisemmin ryhmän ilmapiiriin ovat olleet rajalliset. Toisaalta on ollut myös paljon tilanteita, joissa vika on ollut selkeästi liikunnanopettajan toiminnassa tai koululiikuntajärjestelmässä. Kaiken kaikkiaan minun on vaikea löytää koululiikuntakokemuksistani mitään hyvää sanottavaa.
Kun ajattelen koululiikuntaa, päällimmäisinä tunteina muistan häpeän, nöyryytetyksi tulemisen tunteen, ahdistuksen, jatkuvan kilpailuhenkisyyden, riittämättömyyden tunteen ja pelon. Jokainen liikuntatunti oli uusi haaste, jonka läpi oli rämmittävä. Koskaan ei tiennyt, mitä seuraavalla tunnilla tulisi vastaan. Mahaa kipristeli usein jo edellisenä iltana, kun tajusi, että seuraavana päivänä oli lukujärjestyksessä jälleen liikuntaa.
Muistan esimerkiksi elävästi liikuntatunnin, jolla juoksimme alkulämmittelynä alakoulurakennuksemme ympäri. Jossain vaiheessa minua hengästytti niin paljon, että oli pakko hidastaa vauhti kävelyksi ja pysähtyä haukkomaan henkeä. Häpeä poltteli sisuksiani. Nielin kyyneliäni ja yritin vilkuilla ympärilleni, ettei kukaan vain näkisi, miten surkea ja epäonnistunut ihminen olin. Ettei kukaan vain saisi tästäkin uutta syytä pilkata ja nöyryyttää.
Yläasteella liikunnanopettajamme arvioi koko ryhmän kuullen kovaan ääneen yksittäisten henkilöiden kuntotestituloksia. Jollakin tunnilla oli painia, johon opettaja pyysi erään ryhmäni tytön vapaaehtoiseksi näyttämään muille mallia, koska tällä oli touhuun "sopiva ruumiinrakenne". Ei edes puhuta ihmispyramideista ja muista ah-niin-ihanista liikuntatunneista, joilla täytyi nostella toisia tai kiivetä toisten kannateltavaksi. Vaikka kukaan ei olisikaan sitä tilanteessa eksplisiittisesti ilmaissut, kehojen vertailu oli oppilaiden keskuudessa jatkuvasti läsnä.
Jälkikäteen olen myös tajunnut, miten vahvasti minusta tuolloin tuntui, että omat rajani ylitettiin. Minulle ei todellakaan ollut luontevaa ja mielekästä olla niin läheisessä kosketuksessa muiden, vieraiden ihmisten kanssa (joista osa vieläpä aktiivisesti kiusasi minua), vaan olin tilanteissa äärimmäisen ahdistunut, peloissani ja häpeissäni omasta kehostani. Lasta ei milloinkaan pitäisi pakottaa sellaiseen tekemiseen, joka ylittää hänen rajansa, ei edes liikuntatunnin varjolla. Ainakaan minun aikanani ei annettu mahdollisuutta kieltäytyä noissa tilanteissa, eikä omista rajoista todellakaan ollut koskaan puhetta. Vaikka omien rajojen asettaminen ja puolustaminen, kehosuhde ja liikunta nimenomaan liittyvät läheisesti toisiinsa ja koululiikunnalla olisi mahdollisuus tukea myönteistä kehitystä niissä.
Muistoissani on lisäksi valtava hajanainen kokoelma muita välähdyksiä kiusaamistilanteistani liikuntatunneilta: milloin sain kesken pesäpallopelin kuulla lausuman siitä, millainen läski valas olin, milloin suuntaani luotiin yökkäysilme, milloin asuvani rumassa talossa ja vanhempieni olevan varmaan tosi köyhiä. Usein sain osakseni vain yleistä virnuilua, tirskuntaa ja halveksivia katseita tietämättä edes, mihin ominaisuuteeni iva sillä kertaa tarkemmin kohdistui. Tietenkään kiusaaminen ei rajoittunut vain liikuntatunneille, mutta ne tarjosivat helpon tilan pilkata ilman, että opettaja oli kuulemassa.
Minun aikanani joukkueita ei enää valittu huutojaolla, vaan seisomalla rivissä ja luettelemalla vuorollaan numero, jotta saadaan vaikkapa jako neljään. Harmi vain, ettei tämä tapa estänyt valikointia ja syrjimistä sen paremmin, kun oppilaat vaihtelivat rivissä taktikoiden paikkaa ja tietenkin ne, joilla oli ryhmässä korkein status, pitivät huolen, että pääsivät samaan joukkueeseen haluamiensa henkilöiden kanssa.
Koulu-uinnit olivat ehdottomasti kaikista ahdistavimpia ja kamalimpia kokemuksia. Ala-asteen jälkeen vannoin itselleni, etten enää ikinä koskaan osallistuisi koulu-uinteihin. Onnekseni pystyinkin välttämään ne yläasteella ja lukiossa, vaikka se vaatikin valehtelua, joka ei sinänsä kuulu arvoihini. En kuitenkaan tunne lintsaamisestani syyllisyyttä, sillä koulu-uintien välttäminen oli itsesuojelua ja pelastukseni. Oli yksi helpottavimmista hetkistä elämässäni, kun lukion liikuntakurssilla tajusin kyseessä olevan viimeinen koululiikuntatunti koko elämässäni. Olihan se vapauttavaa, mutta toivoisin silti, ettei sitä edeltävien vuosien olisi tarvinnut olla niin piinallisia.
Riittämättömyyden tunne suorituskeskeisessä ja kilpailuhenkisessä koululiikuntaympäristössä
Koululiikunnassa pitäisi pyrkiä rakentamaan tervettä liikunta- ja kehosuhdetta
Jonkinlaisena loppukaneettina voisin sanoa, että koululiikunta oli yksi merkittävä, joskaan ei ainoa minäkuvaani ja itsetuntoani heikentänyt tekijä kouluaikoinani. Liikuntatunneilla kiusaaminen rehotti valloillaan, koska opettaja ei ollut koko ajan kuulemassa tilanteita, mutta ongelmia oli myös opettajien toiminnassa ja käytöksessä sekä yleisemmin koko koululiikuntajärjestelmässä, joka painottui arviointiin ja mittaamiseen. Koululiikunta ei suinkaan innostanut minua liikunnan pariin vaan päinvastoin lisäsi vastenmielisyyttäni sitä kohtaan ja vahvisti uskomustani, että olin vain lähtökohtaisesti surkea ja epäliikunnallinen ihminen, josta ei koskaan olisi mihinkään liikunnan saralla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kommentteja, joissa mainitaan mahdollisesti triggeröivää sisältöä, ei julkaista. Ei siis tarkkoja mainintoja numeroista, oireilusta tms. Pidetään kommenttikenttä toipumismyönteisenä ja turvallisena kaikille, kiitos! 💞