Rentoutumisharjoitus- ja ASMR-vinkit

Rentoutumisharjoitukset, mindfulness ja ASMR pysähtymiskeinona

Photo by Lina Trochez on Unsplash

 Yritän nykyään säännöllisen epäsäännöllisesti sisällyttää rentoutumisharjoituksia ja mindfulnessia arkeeni. Luulen, että niillä on potentiaali tukea hyvinvointiani pidemmässä mittakaavassa, vaikka välittömiä hyötyjä ei aina kokisikaan. Mindfulnessilla on nimittäin ihan tutkitustikin useita positiivisia vaikutuksia terveyteen.

 Ajattelin pitkään, etteivät rentoutumisharjoitukset ja mindfulness ole minua varten. En kokenut saavani niistä minkäänlaista hyötyä ja usein koin ahdistuvani vain enemmän kokeillessani jotakin harjoitusta. Tuntui liian epämiellyttävältä pysähtyä oman kehonsa ja mielensä ääreen. Vähintäänkin joka kerta turhautui siihen, miten levottomasti ajatukset harhailivat koko harjoituksen ajan.

 Viime vuosina olen kuitenkin vähitellen löytänyt rentoutumisharjoituksista ja mindfulnessista apua. Luulen, että avain muutokseen oli oman suhtautumiseni muuttuminen. Rentoutumisharjoituksiin ja mindfulnessiin ei kannata suhtautua suorituksena ja jokin tavoite mielessään. Ei haittaa, vaikka olo olisi harjoituksen aikana levoton ja ajatukset harhailisivat. Mitä enemmän vastustin levottomuuttani ja ajatuksiani ja pyrin väkisin rauhoittumaan, sitä varmemmin ylivireyteni vain kasvoi.

 Lopulta aloin suhtautua rentoutumisharjoituksiin ja tietoiseen läsnäoloon ainoastaan tapana pysähtyä, kuulostella kyseistä hetkeä. Ajattelin, että rentoutumisharjoitus vain tarjosi mahdollisuuden levähtää ja pysähtyä, sen sijaan, että olisin esimerkiksi ajatellut: "teen tämän harjoituksen, jotta ahdistukseni lakkaisi". En siis enää asettanut itselleni paineita jonkin saavuttamisesta. Olen tottunut krooniseen ylisuorittamiseen, joten mindfulnessilla ja rentoutumisharjoituksilla olen voinut suorittaa tavallaan pakotetun intervention omassa arjessani, pakollisen pysähdyksen.

 ASMR:n (sanoista Autonomous Sensory Meridian Response) löysin jo vuosia sitten ja rakastuin heti. Nykyään kuuntelen ASMR:ää melkein päivittäin, esimerkiksi taustahälynä lukiessani kirjaa. Koen ASMR-videoiden kuuntelun hyvin rentouttavana ja toisaalta myös keskittymiskykyä parantavana. ASMR on myös auttanut minua nukahtamisvaikeuksissa (rentoutumisharjoitusten lisäksi). Pehmeisiin, merkityksettömiin ääniin keskittyminen auttaa joskus suuntamaan huomiotani pois ajatuksistani sen verran, että nukahtaminen helpottuu. Suosittelen siis testaamaan myös ASMR:ää, jos se ei ole vielä tuttu ilmiö!

 No niin, nyt tämän postaukseen perimmäiseen tarkoitukseen, eli niihin vinkkeihin. Tässä omat suosikkisivustoni ja Youtube-kanavat, joista löytyy rentoutumis- tai mindfulness-harjoituksia, sekä ASMR-videoita:

1. Oivamieli.fi

 Sisältää melko kattavasti suomenkielisiä harjoituksia erilaisiin pulmiin ahdistuksesta univaikeuksiin.

2. Tracks to relax -podcast

 Aika uusi tuttavuus itselleni, kuuntelen Spotifyn kautta. Englanninkielisiä rentoutumisharjoituksia, erittäin miellyttävä-äänisellä puhujalla.

3. Miracle Forest - ASMR-kanava

 Sisältää aivan hurmaavia fantasiateemaisia äänimaisemia ja jokaisella videolla on upea kuvitus.

4. ASMR Bakery -kanava

 Tämän kanavan ASMR-videoita on tullut kuunneltua useasti.

5. Vito ASMR - kanava

 Yksi suosikeistani, erityisesti rakastan kanavan videoita, joissa on puisilla esineillä tuotettuja ääniä.

6. Kuparikettu - Youtube-kanava

 Erityisesti Kupariketun unirentoutuksista on ollut itselleni valtava apu.


 

Kommentit

  1. Moikka!

    Mä kans tässä joku aika sitten törmäsin tuohon ASMR:ään, ja on kyllä tullu kans kuunneltua niitä. Ne on mukava sellanen kuunteluhetki tehä joinain iltoina sohvalla makoillessa, ja vaan kuunnellessa niitä, ja sit nukahtaa. Ni se on kyllä kiva kokemus 👌 vaikka ei itsellä silleen oo ollu haasteita ilman myöskään nukahtaa, mut niistä saa sellasen kivan erinlaisen nukahtamiskokemuksen 👍

    Ite mä tässä innostuin kans tekemään ihan omiakin asmr, ja muun tyyppisiä rentouttavia videoita youtubeen, joissa mm. Luontoa kuvattuna, tuulettimen ääniä ja kuvaa, ja toki tota ASMR:ää. On kyllä ollu mukava myös itekkin tehä tommosia, ja oon ottanu siihen mukaan semmosia uudenlaisia elementtejä, mitä en oo asmr:ssä ennen nähny, kuten meditaatio asmr:ää ja puhe asmr:ää vähän humoristisella otteella kun puhun vähän huonoa ralli englantia 😄😁

    Mut mahtava et sä oot löytäny keinoja rentoutua ja rakentaa sitä hyvinvointia myös niitä kautta 😊✌️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kommentista 😊
      Kiva kuulla, että säkin oot löytänyt ASMR:n pariin ja innostunut vieläpä itekin tekeen videoita! Oon joskus itsekin pohtinut, että olis hauska kokeilla omien ASMR-videoiden tekemistä, mutta ainakaan vielä en oo saanut aikaiseksi. Siinä saa kyllä varmaan päästää luovuutensa vapaaksi, kun just miettii uusia elementtejä sun muita.

      Kuin myös! 😊✌️

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentteja, joissa mainitaan mahdollisesti triggeröivää sisältöä, ei julkaista. Ei siis tarkkoja mainintoja numeroista, oireilusta tms. Pidetään kommenttikenttä toipumismyönteisenä ja turvallisena kaikille, kiitos! 💞

Suositut tekstit